Bedreigingen

Klimaatverandering
Het klimaat verandert drastisch. Steeds meer broeikasgassen, zoals CO2. bevinden zich in de lucht. De oceanen nemen een vrij groot gedeelte van deze gassen op, waardoor ze een 'bufferende' werking hebben. Er is echter een punt bereikt waarop de oceanen te verzadigd zijn met CO2 en het zeeleven daaronder lijdt. Door de opname van CO2 daalt de pH-waarde; dit houdt verzuring in en is erg schadelijk voor (onder andere) het koraal. Bij verzuring wordt het voor koraal moeilijker om hun kalkskeletten te onderhouden én te vormen. Het koraal moet noodgedwongen de dichtheid van zijn skeletten omlaag brengen, om kalk enigszins te besparen. Hierdoor is het echter makkelijker voor vissen om het koraal af te breken, en is het koraal bovendien kwetsbaarder voor sterke stromingen. 

Naast de verzuring is er ook sprake van temperatuurstijging. Koraalriffen zijn hier uiterst gevoelig voor. Al bij een (relatief) kleine temperatuurschommeling wordt het koraal verlaten door de met hen in symbiose levende algen. Het koraal, dat afhankelijk is van het zuurstof dat deze algen produceren, krijgen hierdoor een witte kleur. Dit proces wordt bleaching genoemd. Eenmaal gebleekt is het koraal nog niet per definitie dood, maar kan het wel sneller afsterven. 


Visserij

Al jaren neemt het aantal mensen dat de aarde bewoont flink toe. Dit heeft als gevolg dat veel meer mensen gevoed moeten worden en er dus ook veel meer vis moet worden gevangen om deze mensen van voedsel te voorzien.

Door de massale - en soms dus onnodige - schaal waarop wordt gevist, worden bepaalde vissen steeds schaarser. Men heeft er hierdoor meer profijt aan om vrij geisoleerde riffen compleet leeg te vissen. Het aantal kleine vissen neemt vaak sterk toe, vanwege het feit dat de grotere vissen in enorme aantallen worden gevangen. Deze kleinere vissen zorgen weer voor een daling van het aantal algen, wat desastreus werkt op het koraalrif. Deze laatste leeft namelijk van het zuurstof dat door de algensoorten wordt geproduceerd.


De manier waarop vis wordt gevangen zelf is vaak ook nadelig voor het koraal. Vissersboten maken namelijk gebruik van sleepnetten en zware kettingen, die worden ingezet om zoveel mogelijk vis te vangen. Hierbij wordt de zeebodem echter ernstig beschadigd, samen met het koraal en andere bodemflora -en fauna.

Helaas zijn er nog meer gewetenloze manieren van visserij waaraan sommige vissers zich schuldig maken. Zo worden er in bepaalde delen in Azie op grote schaal gebruik gemaakt van chemische stoffen om vissen te verdoven. Niet alleen hebben de vissen hieronder te lijden maar het koraal blijkt vaak ook niet opgewassen tegen de schadelijke effecten van de gebruikte producten.




Vervuilig & sediment 

Een ander grote dreiging voor de koraalriffen wordt gevormd door vervuiling. Bepaalde afvalstoffen die geproduceerd worden in de industrie worden in zee geloosd. Voorbeelden hiervan zijn zware metalen als lood en kwik, (aard)olie en (zeer) giftige chemicaliën als PCB's.

De oceanen raken voller met plastic en andere kunststoffen. Niet alleen voorwerpen als flessen en plastic tassen  zijn steeds vaker en in grote aantallen te vinden in de zeeën, maar ook kleine plasticdeeltjes (microplastics) . Het koraal heeft hier onder te lijden omdat het die kleine microplastics binnenkrijgt, waardoor de spijsvertering wordt ontregeld.

Grotere plastic voorwerpen kunnen licht, dat noodzakelijk is voor koraal om te kunnen leven, tegenhouden. Ditzelfde geldt voor sediment. Doordat er op het land steeds meer wordt gekapt, er steeds meer mijnen worden aangelegd en er meer land beschikbaar wordt gesteld voor de landbouw, kunnen kleine bodemdeeltjes gemakkelijker met de wind worden meegevoerd richting de zee. Dit sediment beïnvloedt de zuurstoftoevoer nadelig en blokkeert dus een deel van het zonlicht. Bovendien is het ook nog eens nadelig voor de zeedieren die het koraal gebruiken als schuilplaats, omdat het sediment de kleine holtes vult waarin zij zich kunnen verstoppen.




Toerisme 

Koraalriffen trekken veel toeristen aan door hun kleurrijke uiterlijk en de vele dieren voor wie zij als onderdak dienen. Het massatoerisme heeft echter een nadelige werking op het koraal. Vanwege de bouw van veel resorts en hotels aan de kust, wordt er meer afvalwater gedumpt in de zee en komt er meer sediment vrij.
Verder zijn sommige toeristen ook niet zo begaan met de natuurlijke schoonheid en richten, voor een leuke 'souveniertje' vernielingen aan bij het koraal.

Koraal als bouwmateriaal

Koraal wordt door lokale bewoners vaak gebruikt als bouwmateriaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten